Waarmee kunnen we je helpen?

"Bekijk de 5 meestgestelde vragen."
1. Waarom is de spaarrente zo laag?

De spaarrentes staan de laatste jaren op een erg laag niveau. Banken baseren hun spaarrentes mede op de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze bank heeft sinds 2011 haar rentetarieven steeds verder verlaagd. De ECB-rente staat al sinds 2016 op 0% en de depositorente die banken betalen aan de ECB om het spaargeld daar onder te brengen staat op -0,5%. Banken moeten dus betalen om spaargeld bij de ECB te stallen. Hierdoor kost spaargeld de banken geld, waardoor ze nauwelijks nog rente geven of zelfs een negatie rente doorberekenen aan spaarders met een hoog saldo.

2. Wanneer gaan de spaarrentes weer stijgen?

Door de hoge inflatie, ziet de Europese Centrale Bank (ECB) zich genoodzaakt om eind juli 2022 haar rentetarieven voor het eerst sinds 11 jaar weer te verhogen. Naar verwachting volgt in september nog een verhoging. Omdat de banken hun spaarrentes mede baseren op de ECB-rente, kunnen dus ook de spaarrentes dan weer omhoog. Toch zullen banken hiermee nog voorzichtig zijn. Diverse banken hebben wel toegezegd later dit jaar de negatieve rente af te schaffen, maar van hoge spaarrentes zal voorlopig nog geen sprake zijn.

Zodra de spaarrentes weer gaan stijgen, zie je dit natuurlijk ook direct in de renteoverzichten op Sparen.nl . Zo weet je altijd bij welke bank je op dit moment de hoogste spaarrente krijgt.

3. Wat is het depositogarantiestelsel?

Je wilt natuurlijk dat je spaargeld veilig. Daarom bestaat er zoiets als het depositogarantiestelsel. Deze regeling zorgt ervoor dat als een bank onverhoopt failliet gaat, je spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder is beschermd. Je krijgt dat geld dus gewoon terug. Meer hierover lees je in dit artikel: Depositogarantiestelsel. Overigens is de kans dat banken die in Nederland actief zijn klein, omdat ze allemaal onder toezicht staan van een toezichthouder. In Nederland is dat De Nederlandsche Bank, maar andere Europese landen hebben ook zo’n toezichthouder die erop letten dat de banken financieel gezond blijven en niet zomaar failliet kunnen gaan.

4. Is sparen op een buitenlandse spaarrekening of deposito wel veilig?

Je ziet bovenaan de overzichten van spaarrekeningen en deposito’s op Sparen.nl vaak buitenlandse banken. Je spaargeld is bij deze banken net zo veilig als bij een Nederlandse bank. Alle banken die je op Sparen.nl ziet vallen namelijk onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Deze garantiestelsel werken allemaal hetzelfde en garanderen je spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder. Dit is dus precies hetzelfde als bij een bank die in Nederland gevestigd is.

5. Hoeveel mag ik belastingvrij sparen?

Als je veel spaargeld hebt, moet je hierover belasting betalen. De Belastingdienst telt je spaargeld op bij al je andere vormen van vermogen, zoals beleggingen en een tweede huis. Is je vermogen in 2022 hoger dan 50.650 euro (voor alleenstaanden) of 101.300 euro (met een fiscale partner samen), dan moet je belasting betalen. Meer hierover lees je in het artikel Spaargeld box 3

Meer vragen over sparen
Je antwoord niet gevonden?

Heb je je antwoord niet kunnen vinden op onze website? Of heb je een opmerking over de website? Dan kun je een mail sturen naar onze redactieLet op! We kunnen alleen algemene vragen over sparen en de producten op onze website beantwoorden. We mogen niet ingaan op specifieke persoonlijke situaties en geven geen financiële adviezen.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten