1. Type rekening

Banksparen bestaat uit twee fases: opbouwen en uitkeren. Wil je een kapitaal opbouwen voor een aanvullende pensioenuitkering in de toekomst? Dan start je met de opbouwfase. Als je al een bedrag bij elkaar hebt gespaard en dit binnenkort wilt gebruiken als aanvulling op je inkomen, begint de uitkeerfase. Je kiest dan voor een uitkerende bankspaarrekening.

Ik wil pensioen opbouwen
 • Sparen voor Aanvullend Pensioen
 • Sparen met belastingvoordeel
 • Opbouw mogelijk tot AOW leeftijd
Ik wil pensioen uitkeren
 • Periodieke aanvulling op pensioen
 • Uitkering binnen 5 jaar na AOW leeftijd
 • Zelf looptijd bepalen
 

2. Hoeveel wil je inleggen?

 

Je inleg en frequentie die je kiest, bepalen samen met de rente hoeveel kapitaal je opbouwt met de bankspaarrekening.

In de uitkeerfase is je inleg het kapitaal dat je wilt gebruiken voor periodieke uitkeringen. Tijdens de uitkeerfase kun je alleen éénmalig inleggen.

Je inleg en frequentie die je kiest, bepalen samen met de rente hoeveel kapitaal je opbouwt met de bankspaarrekening. Let wel op dat je nooit meer inlegt dan je jaar- en reserveringsruimte. Dit is het bedrag dat je van de Belastingdienst belastingvrij fiscaal voordelig mag sparen voor je pensioen.

In de uitkeerfase is je inleg het kapitaal dat je wilt gebruiken voor periodieke uitkeringen. Tijdens de uitkeerfase kun je alleen éénmalig inleggen.

3. Geboortedatum

   

In de opbouwfase berekenen we op basis van je geboortedatum hoelang je nog kunt sparen tot je pensioen. Deze looptijd bepaalt samen met de rente en je inleg hoeveel je bankspaarrekening uiteindelijk opbrengt.
Bij uitkeren is je geboortedatum van belang om te bepalen welke looptijd je kunt kiezen.

Op basis van je geboortedatum berekenen we hoelang je nog kunt sparen tot je pensioen. Dit bepaalt samen met de rente en je inleg hoeveel je bankspaarrekening uiteindelijk opbrengt.

Je geboortedatum is van belang om te bepalen welke looptijd je kunt kiezen voor je bankspaaruitkering. Meer hierover lees je in de toelichting bij de looptijd die je kiest.

4. Rentevariant

 

Kies je voor een vaste rente, dan staat de rente vast gedurende een bepaalde periode. Bij een variabele rente kan de bank de rente op elke moment wijzigen. Een vaste rente is interessant als je verwacht dat de spaarrentes dalen. Jij behoudt dan de vaste rente waartegen je de rekening hebt afgesloten. Stijgen de spaarrentes, dan profiteer je helaas niet van de rentestijgingen.

Let op: Je kan alleen kiezen voor een vaste rente als je gekozen hebt voor een eenmalige inleg.

Kies je voor een vaste rente, dan staat de rente vast gedurende een bepaalde periode. Bij een variabele rente kan de bank de rente op elke moment wijzigen. Een vaste rente is interessant als je verwacht dat de spaarrentes dalen. Jij behoudt dan de vaste rente waartegen je de rekening hebt afgesloten. Stijgen de spaarrentes, dan profiteer je helaas niet van de rentestijgingen.

Let op: Je kan alleen kiezen voor een vaste rente als je gekozen hebt voor een eenmalige inleg.

Bij een uitkerende bankspaarrekening is een variabele rente niet mogelijk. Je krijgt dus altijd een vaste rente. Deze staat vast voor de hele looptijd van je uitkering.

5. Looptijd

 

In de opbouwfase geeft de looptijd aan hoelang de rente waartegen je spaart, vast staat. Hoe langer de looptijd die je kiest, hoe hoger de rente.
In de uitkeerfase geeft de looptijd aan hoelang je uitkeringen ontvangt. Start de uitkering na je AOW-leeftijd, dan kun je kiezen voor een looptijd van 5 tot 20 jaar. Start je voor je AOW-leeftijd met uitkeren, dan moet je de uitkering spreiden over 20 jaar plus het aantal jaren dat je eerder start met uitkeren.

De looptijd geeft aan hoelang de rente waartegen je spaart, vast staat. Hoe langer de looptijd die je kiest, hoe hoger de rente. Een lange looptijd is voordelig als de spaarrentes dalen, omdat je dan toch de hoge rente houdt gedurende de looptijd. Maar stijgen de spaarrentes, dan profiteer je helaas niet van deze stijging als je rente vast staat.

De looptijd geeft aan hoelang je uitkeringen ontvangt uit de bankspaarrekening. Als je uitkering start na je AOW-leeftijd, kun je kiezen voor een looptijd van 5 tot 20 jaar. Begin je voor je AOW-leeftijd met uitkeren, dan moet je de uitkering spreiden over 20 jaar plus het aantal jaren dat je eerder start met uitkeren.

Start vergelijking

Hoogste rente banksparen

Banksparen biedt je de mogelijkheid om op een fiscaal vriendelijke manier een vermogen op te bouwen als aanvulling op je pensioen.

Op Sparen.nl kun je eenvoudig banksparen vergelijken en berekenen voor zowel de opbouw- als de uitkeringsfase. Door je wensen en voorkeuren aan te geven zie je direct waar je het hoogste rentepercentage ontvangt en hoe hoog de uitkering is die je uiteindelijk ontvangt.

Vergelijk op Sparen.nl zelf de actuele rentetarieven van banksparen. Met de hoogste rente banksparen start hier!

Banksparen vergelijken op Sparen.nl

 • Compleet overzicht van bankspaarrekeningen
 • Banksparen met de hoogste rente
 • Opbouw en uitkering berekenen
 • Direct bankspaarrekening openen

Hoogste rente banksparen

Sparen.nl biedt je een compleet overzicht van bankspaarproducten. Door je persoonlijke wensen in te voeren kun je zelf heel eenvoudig een vergelijking maken van de voorwaarden en rentepercentages van alle aanbieders. Zo vind je direct online de bank die het beste bij je past!

Wil je met de hoogste rente banksparen? Op Sparen.nl zie je snel welke aanbieder de meeste rente biedt, of je nu voor een vaste of variabele rente kiest. Ook maken we direct een berekening van je eindkapitaal. Je weet dus precies hoeveel pensioen je opbouwt. Wil je een opgebouwd vermogen uitkeren? Ook dan is het verstandig de tarieven van aanbieders te vergelijken om zo het bankspaarproduct te vinden dat voor jou de hoogste periodieke uitkering biedt.

Banksparen berekenen

Omdat het steeds belangrijker wordt dat consumenten zelf extra pensioen opbouwen, heeft de overheid banksparen in het leven geroepen. Met banksparen kun je op een fiscaal vriendelijke manier een aanvullend pensioen opbouwen. Door eenmalig of periodiek geld in te leggen op een geblokkeerde bankspaarrekening bouw je gedurende een bepaalde looptijd vermogen op. Dit kun je bij pensionering laten uitkeren. Banksparen voor je pensioen tegen de hoogste spaarrente? Bereken in de module welke aanbieder bij welke looptijd voor jou het hoogste kapitaal biedt!

Over Sparen.nl

Sparen.nl is een onafhankelijke informatie- en vergelijkingssite op het gebied van sparen. Op Sparen.nl vergelijk je snel en eenvoudig spaarrekeningen met de hoogste rente, maar ook andere spaarproducten als deposito’s en bankspaarrekeningen. Naast de vergelijking van spaarproducten op rente en voorwaarden kun je in de meeste gevallen de spaarrekening van je keuze ook direct via Sparen.nl openen. Lees hier meer over onze dienstverlening.

Daarom sparen vergelijken

 • Alle spaarrekeningen vergelijken
 • Vind eenvoudig de hoogste rente
 • Vergelijk zowel rentetarieven en voorwaarden
 • Eenvoudig online spaarrekening aanvragen
Geselecteerde producten