1. Type rekening

Banksparen bestaat uit twee fases: opbouwen en uitkeren. Wil je een kapitaal opbouwen voor een aanvullende pensioenuitkering in de toekomst? Dan start je met de opbouwfase. Als je al een bedrag bij elkaar hebt gespaard en dit binnenkort wilt gebruiken als aanvulling op je inkomen, begint de uitkeerfase. Je kiest dan voor een uitkerende bankspaarrekening.

Ik wil pensioen opbouwen
 • Sparen voor Aanvullend Pensioen
 • Sparen met belastingvoordeel
 • Opbouw mogelijk tot AOW leeftijd
Ik wil pensioen uitkeren
 • Periodieke aanvulling op pensioen
 • Uitkering binnen 5 jaar na AOW leeftijd
 • Zelf looptijd bepalen
 

2. Hoeveel wil je inleggen?

 

Je inleg en frequentie die je kiest, bepalen samen met de rente hoeveel kapitaal je opbouwt met de bankspaarrekening.

In de uitkeerfase is je inleg het kapitaal dat je wilt gebruiken voor periodieke uitkeringen. Tijdens de uitkeerfase kun je alleen éénmalig inleggen.

Je inleg en frequentie die je kiest, bepalen samen met de rente hoeveel kapitaal je opbouwt met de bankspaarrekening. Let wel op dat je nooit meer inlegt dan je jaar- en reserveringsruimte. Dit is het bedrag dat je van de Belastingdienst belastingvrij fiscaal voordelig mag sparen voor je pensioen.

In de uitkeerfase is je inleg het kapitaal dat je wilt gebruiken voor periodieke uitkeringen. Tijdens de uitkeerfase kun je alleen éénmalig inleggen.

3. Geboortedatum

   

In de opbouwfase berekenen we op basis van je geboortedatum hoelang je nog kunt sparen tot je pensioen. Deze looptijd bepaalt samen met de rente en je inleg hoeveel je bankspaarrekening uiteindelijk opbrengt.
Bij uitkeren is je geboortedatum van belang om te bepalen welke looptijd je kunt kiezen.

Op basis van je geboortedatum berekenen we hoelang je nog kunt sparen tot je pensioen. Dit bepaalt samen met de rente en je inleg hoeveel je bankspaarrekening uiteindelijk opbrengt.

Je geboortedatum is van belang om te bepalen welke looptijd je kunt kiezen voor je bankspaaruitkering. Meer hierover lees je in de toelichting bij de looptijd die je kiest.

4. Rentevariant

 

Kies je voor een vaste rente, dan staat de rente vast gedurende een bepaalde periode. Bij een variabele rente kan de bank de rente op elke moment wijzigen. Een vaste rente is interessant als je verwacht dat de spaarrentes dalen. Jij behoudt dan de vaste rente waartegen je de rekening hebt afgesloten. Stijgen de spaarrentes, dan profiteer je helaas niet van de rentestijgingen.

Let op: Je kan alleen kiezen voor een vaste rente als je gekozen hebt voor een eenmalige inleg.

Kies je voor een vaste rente, dan staat de rente vast gedurende een bepaalde periode. Bij een variabele rente kan de bank de rente op elke moment wijzigen. Een vaste rente is interessant als je verwacht dat de spaarrentes dalen. Jij behoudt dan de vaste rente waartegen je de rekening hebt afgesloten. Stijgen de spaarrentes, dan profiteer je helaas niet van de rentestijgingen.

Let op: Je kan alleen kiezen voor een vaste rente als je gekozen hebt voor een eenmalige inleg.

Bij een uitkerende bankspaarrekening is een variabele rente niet mogelijk. Je krijgt dus altijd een vaste rente. Deze staat vast voor de hele looptijd van je uitkering.

5. Looptijd

 

In de opbouwfase geeft de looptijd aan hoelang de rente waartegen je spaart, vast staat. Hoe langer de looptijd die je kiest, hoe hoger de rente.
In de uitkeerfase geeft de looptijd aan hoelang je uitkeringen ontvangt. Start de uitkering na je AOW-leeftijd, dan kun je kiezen voor een looptijd van 5 tot 20 jaar. Start je voor je AOW-leeftijd met uitkeren, dan moet je de uitkering spreiden over 20 jaar plus het aantal jaren dat je eerder start met uitkeren.

De looptijd geeft aan hoelang de rente waartegen je spaart, vast staat. Hoe langer de looptijd die je kiest, hoe hoger de rente. Een lange looptijd is voordelig als de spaarrentes dalen, omdat je dan toch de hoge rente houdt gedurende de looptijd. Maar stijgen de spaarrentes, dan profiteer je helaas niet van deze stijging als je rente vast staat.

De looptijd geeft aan hoelang je uitkeringen ontvangt uit de bankspaarrekening. Als je uitkering start na je AOW-leeftijd, kun je kiezen voor een looptijd van 5 tot 20 jaar. Begin je voor je AOW-leeftijd met uitkeren, dan moet je de uitkering spreiden over 20 jaar plus het aantal jaren dat je eerder start met uitkeren.

Start vergelijking

Hoogste rente banksparen

Banksparen biedt je de mogelijkheid om op een fiscaal vriendelijke manier vermogen op te bouwen als aanvulling op je pensioen. Banksparen bestaat uit een opbouw fase en een uitkeerfase.

Op Sparen.nl vergelijk je zelf eenvoudig bankspaarproducten, voor zowel de opbouw- als de uitkeringsfase. Op basis van jouw wensen en voorkeuren tonen wij een vergelijking waarbij je direct ziet bij welke aanbieder je het hoogste eindsaldo of periodieke uitkering ontvangt. Je vergelijkt zelf de rente, kenmerken en voorwaarden om de beste bankspaarrekening te vinden. Het openen van je bankspaarrekening regel je ook snel en eenvoudig via Sparen.nl

Banksparen vergelijken op Sparen.nl

 • Vergelijk ruim aanbod banksparen
 • Overzichtelijk, objectief en helder
 • Vergelijken op hoogste rente en voorwaarden
 • Direct online openen of overstappen

Wie is Sparen.nl?

Sparen.nl is een onafhankelijke informatie- en vergelijkingssite op het gebied van sparen. Hier vergelijk je Nederlandse bankspaaraanbieders op een onafhankelijke en overzichtelijke manier. Voor het maken van de vergelijking gebruiken wij de data van de onafhankelijke dataleverancier MoneyView. Hierdoor heb jij de zekerheid dat je altijd op basis van de meest actuele en complete data vergelijkt.

Banksparen opbouwen of uitkeren

Banksparen kent twee varianten, een opbouw en een uitkeer fase. Gedurende de opbouwfase leg je eenmalig of periodiek geld in. Gedurende de zelf gekozen looptijd van de opbouwfase, deze kent wel een minimale periode en is ook afhankelijk van je leeftijd, ontvang je een variabele of vaste rentevergoeding. Aan het einde van de looptijd is je vermogen gegroeid en komt dit vrij; de uitkering.

Tijdens de opbouwfase is het dus belangrijk het bankspaarproduct met de hoogste rente tegen de beste voorwaarden te vinden. Zo haal je het hoogste rendement op je inleg.

Het je de pensioenleeftijd bereikt kan je het opgebouwde kapitaal, of een zelf opgebouwd kapitaal inleggen in een uitkeringsproduct. Hierbij wordt het beschikbare vermogen periodiek (maandelijks, per kwartaal of per jaar) uitgekeerd. Hierbij is het van belang om de hoogst mogelijke uitkering tegen de beste voorwaarden te krijgen.

Sparen.nl helpt je om op een snelle en eenvoudige wijze zelf alle bankspaarproducten te vergelijken en zelf een keuze te maken. Het openen van een bankspaarrekening doe je ook snel en eenvoudig via Sparen.nl

Overzichtelijk banksparen vergelijken

Voor het opbouwen van je aanvullend pensioen kies je een looptijd en vul je een inleg en andere voorkeuren. Je ziet dan direct bij welke aanbieder je het hoogste eindsaldo hebt.

Wil je zien hoeveel je uitbetaald krijgt? Vul dan het opgespaarde bedrag in. Daarnaast zie je voor allebei de soorten snel de klantscore en voorwaarden die je helpen de juiste beslissing te maken.

Uitgebreid aanbod banksparen

Start je met banksparen, dan bouw je zelf vermogen op voor een aanvulling op pensioen. Spaarrentes, ook die van banksparen, veranderen echter vaak. Daarom houden we ons aanbod zo compleet mogelijk en checken de rente dagelijks zodat je de juiste informatie hebt om de beste beslissing te nemen.

Benieuwd welke spaarbanken worden opgenomen in onze vergelijking? Bekijk dan hier het overzicht.

Objectieve en heldere informatie

Ook zonder diepgaande financiële kennis moet je kunnen banksparen en het hoogste rendement behalen. Daarom heeft Sparen.nl de ervaring en kennis van meer dan 10 jaar verzameld op de kennisbank en blog. Hier vind je informatie en tips over de mogelijkheden om met banksparen aan de slag te gaan.

Daarom Sparen.nl

 • Vergelijk ruim aanbod banksparen
 • Overzichtelijk, objectief en helder
 • Vergelijken op hoogste rente en voorwaarden
 • Direct online openen of overstappen
Geselecteerde producten