Deposito vergelijken

  • Vergelijk alle deposito's in Nederland
  • Vind de hoogste depositorente
  • Deposito direct online openen
Hoogste rente deposito per looptijd
Aanbieder Rente Looptijd Informatie
1 jaar Aanvragen
2 jaar Aanvragen
3 jaar Aanvragen
4 jaar Aanvragen
5 jaar Aanvragen
10 jaar Aanvragen
Vergelijk alle deposito's

Deposito vergelijken

Wil je een hogere spaarrente en heb je spaargeld dat je een tijdje kunt missen? Dan is deposito sparen interessant voor jou. Bij een spaardeposito kies je van tevoren zelf een looptijd. Tijdens die periode staat je spaargeld vast. Je kunt het dus niet zomaar opnemen. In ruil hiervoor krijg je op een deposito een hogere rente dan op een vrij opneembare spaarrekening. Hoeveel rente? Dat zie je direct tijdens het deposito rente vergelijken op Sparen.nl.

Spaarrente vergelijken

Hoogste rente deposito

Hoeveel rente je op een spaardeposito krijgt, verschilt per looptijd en per bank. Tijdens het deposito’s vergelijken op Sparen.nl kies je welke looptijd je wilt en je ziet meteen de actuele depositorentes bij die looptijd. De hoogste depositorente voor de gekozen looptijd vind je altijd bovenaan het overzicht. Je ziet per deposito ook meteen de belangrijkste voorwaarden. Zo kies je eenvoudig het beste deposito met de hoogste rente.

Tip! Wil je je spaargeld liever op elk moment kunnen opnemen? Ga dan hier de spaarrente vergelijken voor vrij opneembare spaarrekeningen.

Spaarrekening
De meeste volledige spaarrente vergelijking van Nederland

Sparen.nl biedt je de meest complete en actuele spaarrente vergelijking van Nederland met meer dan 40 spaarbanken. Vergelijk het meest complete aanbod banken, vind direct de hoogste rente en haal het maximale rendement over je spaargeld.

Veelgestelde vragen over deposito sparen

Meer weten over het deposito? Hier vind je het antwoord op enkele meestgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen over sparen.

Wat is een spaardeposito?

Een spaardeposito is een rekening waarop je je spaargeld voor een bepaalde periode vastzet. Tijdens die periode mag je het spaargeld niet opnemen. Hierdoor heeft de bank zekerheid over hoelang ze over je spaargeld kunnen beschikken. In ruil daarvoor krijg je op een deposito een hogere rente dan op een vrij opneembare spaarrekening. Aan het einde van de looptijd kun je weer vrij beschikken over het bedrag dat je had ingelegd. Je kunt het dan opnieuw vastzetten voor een looptijd naar je keuze of gewoon voor iets anders gebruiken.

Is deposito sparen verstandig?

Sparen op een spaardeposito is verstandig als je spaargeld hebt dat je een tijdje kunt missen. Je mag spaargeld op een deposito tijdens de looptijd namelijk niet opnemen. Je moet het dus niet doen met spaargeld dat je nodig hebt voor als je wasmachine of auto stuk gaat. Voor spaargeld dat je ‘over’ hebt naast je financiële buffer, is deposito sparen wel een goede optie. Je krijgt op een spaardeposito namelijk een hogere rente dan op een vrij opneembare spaarrekening. Bovendien vallen alle spaardeposito’s op Sparen.nl onder een depositogarantiestelsel dat je spaargeld tot 100.000 euro vergoedt als de bank failliet gaat.

Tip! Een deposito kan ook handig zijn als je nu een groter bedrag opzij wilt zetten om later aan je kind te geven. Wil je juist liever maandelijks of jaarlijks sparen voor je kind? Dan kun je hier de rente voor een kinderspaarrekening vergelijken.

Hoeveel rente krijg je op een deposito?

Hoeveel rente je krijgt op een spaardeposito, verschilt per bank en per looptijd. Bovendien veranderen banken hun rentes voor deposito’s regelmatig. Dus de bank die nu de hoogste deposito rente van Nederland biedt, is volgende week misschien een andere. Door op Sparen.nl een deposito vergelijking te maken voor de looptijd van jouw keuze, vind je direct de bank die op dit moment de hoogste deposito rente heeft.

Goed om te weten! Als je eenmaal een spaardeposito hebt afgesloten, staat je rente vast. De bank kan de rente die je ontvangt dus niet tussentijds veranderen.

Waar moet je op letten bij deposito rente vergelijken?

Het belangrijkste bij de keuze voor een spaardeposito, is dat je een looptijd kiest tijdens welke je het spaargeld ook echt kunt missen. Kies dus niet zomaar voor de langste looptijd met de hoogste deposito rente, maar bedenk hoelang je je spaargeld kunt missen.

Kijk daarnaast ook hoe vaak je rente op een deposito ontvangt. Als je elk jaar rente krijgt, kan je dat uiteindelijk meer opleveren dan wanneer je de opgebouwde rente in één keer aan het einde van de looptijd ontvangt. De rente die je jaarlijks ontvangt, wordt soms bijgestort op het deposito. Dat is helemaal mooi, want dan krijg je elk volgend jaar rente over de rente die je al ontvangen hebt. Het kan ook zijn dat de bank de jaarlijkse rente op een tegenrekening stort. Dan profiteer je niet van het rente-op-rente-effect.

Tijdens het spaarrente vergelijken op Sparen.nl zie je direct hoe vaak je rente ontvangt op het deposito. Onder ‘meer informatie’ vind je of de rente op het deposito of op een tegenrekening wordt gestort.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een deposito?

Je spaargeld op een deposito zetten heeft zowel voor- als nadelen. Het belangrijkste nadeel van een deposito is dat je geld gedurende de looptijd vast staat. Je kunt tijdens de looptijd dus geen geld opnemen of bijstorten op het deposito. Heb je je spaargeld onverhoopt toch nodig, dan betaal je een forse boete. Het spaardeposito kent dus weinig flexibiliteit. Daar staat tegenover dat de rente die de bank vergoedt over je spaargeld hoger is dan bij een gewone spaarrekening. Bovendien staat de rente gedurende de hele looptijd van het deposito vast. Zo je weet je dus precies hoeveel rendement je spaargeld oplevert.

Wat gaat de depositorente doen?

De depositorentes stonden de afgelopen jaren historisch laag. Sinds juli 2022 zijn ze weer gestegen. Aan het einde van 2023 zagen we echter al weer de eerste rentedalingen. We verwachten dat in 2024 doorzet. Meer hierover lees je in ons artikel over de spaarrente ontwikkeling.

Welke looptijd kan ik het beste kiezen voor een deposito?

Tijdens de looptijd van het deposito staat je spaargeld vast. Je kunt het niet zomaar tussentijds opnemen. Wil je dat toch? Dan betaal je een boete. Kies dus altijd een looptijd waarvan je zeker weet dat je het geld zolang kunt missen.

Relatief korte looptijden, zoals 3, 6, 9 maanden of 1 jaar zijn ideaal als je nu al weet dat je tegen die tijd een grote uitgave wilt doen. Door het geld vast te zetten op het deposito, kom je niet in de verleiding om het voor iets anders te gebruiken en je krijgt ook nog eens een mooie rente.

Middellange looptijden van 2 t/m 5 jaar zijn meer geschikt als je het spaargeld pas over langere tijd nodig hebt. Bijvoorbeeld als je nu een kind op de middelbare school hebt dat over een paar jaar gaat studeren of een rijbewijs gaat halen. In plaats van een kinderspaarrekening kun je het geld dan ook op een deposito met een passende looptijd zetten. Deze looptijden zijn natuurlijk ook erg geschikt als je nu al weet dat je het geld over een paar jaar wilt gebruiken om je woning te verbouwen, een nieuwe auto te kopen of een verre reis te maken.

Lange looptijden van 6 jaar of langer passen bij doelen op de lange termijn. Dus als je spaart voor de studie, rijbewijs of eerste woning van je kind dat nog op de basisschool zit. Of bijvoorbeeld als je nu alvast wat geld opzij wilt zetten om over een aantal jaar met (vroeg)pensioen te gaan.

Bekijk hier de actuele depositorentes van verschillende looptijden:

Waarom deposito rente vergelijken op Sparen.nl?

Sparen.nl heeft ruim tien jaar ervaring als vergelijker voor spaarrekeningen en deposito's. Op Sparen.nl vergelijk je het meest complete aanbod rentetarieven van deposito's die je in Nederland kunt afsluiten. Dit betekent dat we ook naar banken kijken die je bij andere vergelijkingssites niet ziet. Zo vind je zeker de beste rente voor jouw product! Daarnaast beschikt Sparen.nl over een vergunning van Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Wet Financieel Toezicht (WFT).

Verder tonen we alleen deposito's die onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie vallen. Zo is je spaargeld altijd veilig tot 100.000 euro.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten